Kryds-og-tværs-ordbog


Hjælp til krydsordsløsere
I forbindelse med løsning af krydsogtværs kan Den Danske Online Ordbog være til stor hjælp. Der er flere værdifulde søgemuligheder som kan være krydsordsløseren behjælpelig.

Krydsogtværsordbog på onlineordbog.dk, som er udviklet senere end Den Danske Online Ordbog, kan desuden varmt anbefales:
http://kryds.onlineordbog.dk

Her gennemgås de enkelte søgemuligheder i Den Danske Online Ordbog kort.

+

Enkel søgning
Indstillingen "Er"
Er man i tvivl om stavemåden kan denne indstilling benyttes. Ordbogen gennemsøges efter ord, som præcis svarer til søgeordet.

Indstillingen "Starter med"
Hvis man kender begyndelsen af et ord, men mangler endelsen, kan denne søgemulighed benyttes. Ordbogen gennemsøges for alle ord som starter med den indtastede ordbegyndelse. Vær opmærksom på at alle ord som passer på søgekriterierne listes, dvs. jo længere ordbegyndelse, jo færre resultater skal man gennemse.

Indstillingen "Indeholder"
Benyt indstillingen, når du hverken kender starten eller slutningen af ordet, du søger. Vær opmærksom på at alle ord som passer på søgekriterierne listes, dvs. jo længere del af ordet du kender, jo færre resultater skal man gennemse.

Indstillingen "Ender med"
Hvis man kender endelsen af et ord, men mangler begyndelsen, kan denne søgemulighed benyttes. Ordbogen gennemsøges for alle ord som ender med den indtastede streng. Vær opmærksom på at alle ord som passer på søgekriterierne listes, dvs. jo længere endelse man man kender, jo færre resultater skal man gennemse.

+

Søgning med jokertegn (wildcards)
Denne mulighed gør dig i stand til at tilpasse søgningen HELT efter dine behov.

Gyldige jokertegn:

  • ? (spørgsmålstegn): Erstatter præcis eet tegn.
  • * (stjerne): Erstatter nul eller flere tegn.

Eksempel 1:
Vi søger efter et ord på 5 bogstaver som starter med "kr" og ender på "s". Derfor indtaster vi "kr??s" i søgefeltet. Resultaterne omfatter: Krads, krans, krebs, kreds, og to betydninger af kryds.

Eksempel 2:
Vi søger et længere som starter med "kry", indeholder "hr", en tom plads og "r". Ordet ender på "r".

I søgefeltet indtastes "kry*rh?r*r", og vi trykker på retur-tasten eller klikker på søg-knappen. I ordbogen findes "krydsforhøre", hvor nutidsformen er angivet til at være "krydsforhører". Det er eneste ord som passer på søgekriterierne.

+

Abonnement på nyheder

Få de seneste nyheder direkte i din indbakke.

Indtast din e-postadresse for at tilmelde, afmelde eller redigere din tilmelding.
Få det maksimale ud af ordbøgerne - installer søgetjenesterne i Firefox